Kreslení

Jak tužky používat

8:36:00


Když zkoušíte různé stupně náplní tužek, porovnejte jejich rozdílné stopy a čáry vedle sebe: tmavá měkká čára obsahuje pouze nepatrně stříbřitého plnidla tvrdé náplně.
Svůj repertoár můžete rozšířit použitím různých efektů čar, ale používání čar různého stupně tvrdosti někdy vede k nechtěným efektům světla a stínu.
Stupeň tvrdosti tužky volte podle cíle, který jste si vytkli. Nejprve je nutné stanovit velikost.
Velké kresby se většinou pozorují z větší vzdálenosti a jejich intenzita je závislá na měkkosti tužky, nemůže ale dosáhnout účinku uhlu, což je pro práci velkých rozměrů ideální prostředek.
Měkké tužky můžeme použít ke kresbám libovolné velikosti, tvrdé tužky by se měly používat především k malým formátům, protože jejich bledé kontury jsou zblízka lépe rozeznatelné.
Dalším faktorem je čas. Tužka je prostředek, kterým děláme linie, k hustotě a na plochy bude potřeba více času. tvrdou tužkou se pracuje pomaleji než měkkou, rychleji jde práce s grafitem, zejména když je veden naplocho.

Vytváření stupně zabarvení

Zabarvení různé hustoty je možné docílit několika metodami. Můžeme je kombinovat i v jedné kresbě. K získání různé hustoty vedeme čáry paralelně nebo křížem. Světlejší nebo tmavší tónování získáme větším nebo menším přítlakem při vedení tužky. Plynulé přechody různých stupňů zabarvení vznikají roztíráním prstem, speciální tyčinkou nebo pomocí měkké pryže.

Textura

Jedinou měkkou tužkou se dá při kreslení využít bohatá škála vizuálních dojmů. Celé řady různých efektů struktury je možné docílit například tečkami, krátkými přerušovanými čarami, jemnými liniemi, většími puntíky, rychlým čmáráním, jemnými propletenci čar, krátkými spirálami, vlnami, háčky.

Gumování

Pryže slouží nejen k opravování, ale i k docílení samostatných efektů ve stupních světlosti a ve struktuře kresby. Především se pak používají k zesvětlování a umísťování odlesků světla.

Měkkosti

1. sloupec: Středně tvrdá tužka 2B, tužky střední tvrdosti jsou pro umělce něco jako "takouni" - jejich použití je flexibilní, zanechávají příjemnou stopu. Úplný "všeuměl" je tužka 2B. Jestliže potřebujete tmavší výraz, zvolte 3B. Oba stupně mají příjemnou měkkost a při gumování nešpiní.
2. sloupec: Měkké tužky 6B, měkké tužky od 4B výš umožní vytvoření tmavé plochy a vedou tak k výrazově silné kresbě. Při jejich používání si zvykněte nevést ruku po papíru, ale nad ním, protože měkké tužky lehce špiní. Gumujte opatrně.
3. sloupec: Grafitové tužky 2B, grafit je vhodný prostředek k rychlému pokrytí velkých ploch. Většina stupňů až po 9B se vyrábí ve formě tužek. Vyzkoušejte i tah tužky po papíru naplocho a rychle získáte velké tmavé plochy. Pokud je třeba, odstraňte i lakový povlak.

Měkké a tvrdé tužky

K této kresbě byly použity tužky různého stupně tvrdosti - od HB po 9B na nejtmavší detaily. Pohybu vody v popředí bylo dosaženo zesvětlením plochy gumováním.

You Might Also Like

0 komentářů

DĚKUJEME

...chtěla bych Vám jménem celého týmu Kreativníku poděkovat za návštěvu našich stránek, těšíme se na Vás příště...

NAPIŠTE NÁM

Zanechte nám komentář na stránkách na FB nebo Google +. Těšíme se na Vaše postřehy a nápady!