Kreslení

Jak používat pera, popisovače a fixy

14:43:00


Práce s inkoustem bývá často přirovnávána ke cvičení na visuté hrazdě bez záchranné sítě, protože chyby se dají korigovat jen velmi těžko. Práce s inkoustem vyžaduje vysokou koncentraci a klidnou ruku. Jestliže si člověk osvojí techniku a má vlastní rukopis, pak je inkoust i tuš jedním z nejvzrušivějších a nejspontánnějších médií kresby vůbec.
Když začínáte s kresbou inkoustem, pracujte odhodlaně, i když některé perokresby budou na vyhození a vy začnete znovu. Tak se totiž nejlépe naučíte s tímto médiem pracovat. Kvůli plynulosti linií je například důležité vědět, kdy bude třeba vyměnit perko nebo doplnit inkoust.
Tento odhad získáte pouze praxí a zkušenostmi. Nejspíš spotřebujete kupu papíru. Ale bezprostřednost a přímost dobré kresby perem nebo tuší se nedá s ničím srovnat a určitě stojí za všechny vaše pokusy. Dvě rady pro začátečníky: měkkou tužkou nebo uhlem si udělejte jemný nákres, který bude sloužit jako předloha, a než se pustíte do díla, procvičujte tahy perem na zvláštním papíru.

 Namáčecí pero

Existuje množství perek s různými hroty. To z nich dělá všestranné nástroje.

 Bambusové pero

Bambusové pero se rychle vypíše, a když ho táhnete po papíru, vyvolává pocit vyschlosti a "škrábe".

Pero z brka, Plnící pero

Perem z ptačího brka lze docílit individuálních tahů.
Plnící pera jsou lehká a čistá při používání, proto jsou vhodným nástrojem ke skicování.

Kuličkové pero a Trubičkové pero

Kuličkovým perem vytváříme linie stejné šířky.
Také trubičkovým perem se tvoří homogenní a stejně široké čáry, pokud papír leží na hladké podložce.

Popisovač, Brush Pen

Oriental Brush

Toto štětečkové pero bylo vyvinuto speciálně pro kresby tuší a kaligrafické práce. Jeho použití umožňuje realizaci expresivních tahů.
Pokrytí barvou - Stopa pera v kombinaci s tahy štětce je klasickou kombinací dvou různých technik.
Tónování perem a štětcem - Inkousty rozpustnými ve vodě je možné vytvářet různé tónování - podle toho, jakým množstvím vody byl inkoust naředěn.
Tónování šrafováním - Šrafování a šrafování do kříže patří ke klasickým technikám používaným v kresbě perem nebo tuší k tónování ploch.

Štětec a inkoust

Inkousty a tuše se nanášejí pery, ale stejně tak i štětci. V porovnání s normálními štětci se Oriental Brush drží v pravém úhlu k papíru a ruka, která kreslí, není položena na papíru. Tímto držením vychází pohyb z ramene a ne pouze ze zápěstí, takže výsledná linie je velmi uvolněná.

 Textura

K vytvoření plošné textury v kresbě se inkoust na papír nanáší tupováním houbičkou, hadříkem nebo také prstem. K tomuto účelu je vhodné všchno, co má vlastní strukturu a je schopno pojmout inkoust. Může to být hrubá látka, listy, peří a podobně. Vyzkoušejte i techniky s médiem, které odpuzuje vodu jako vosk svíčky nebo roztok s benzinem nebo alkoholem nebo techniky zakrývání maskovací tekutinou.

 Práce s fixy, Zvýrazňovače

Fixem se dá dobře vystihnout hloubka vybarvení, když se na sebe postupně kladou různé barevné vrstvy. Barvy jsou transparentní, proto se musí postupovat od světlých k tmavým.
Zvýrazňovače obsahují roztok, který umožňuje míchání barev popisovačů na papíře.

You Might Also Like

0 komentářů

DĚKUJEME

...chtěla bych Vám jménem celého týmu Kreativníku poděkovat za návštěvu našich stránek, těšíme se na Vás příště...

NAPIŠTE NÁM

Zanechte nám komentář na stránkách na FB nebo Google +. Těšíme se na Vaše postřehy a nápady!