Kreslení

Inkousty a pera

10:20:00

Inkoust je velice tvárné médium, které kreslíři používají stovky let. Významnou roli má především ve starém čínském umění. Čínské úsloví "V inkoustu najdeš všechny barvy" vyjadřuje široké spektrum tónů, které je možné získat z jediného barevného inkoustu.
Inkoust nebo tuš nemusí být jen v černé barvě a pouze jednobarevný. Tradičně se sice používají inkousty především modré, černé a sépiové, ale dnes existuje řada různých barevných inkoustů, které jsou schopné vytvářet v kresbě zajímavé efekty.
Existují buď ve vodě rozpustné nebo vodě odolné konzistenci. S prvními je možné pracovat podobně jako s akvarelovými barvami, míchat je s vodou a docílit tak světlejších odstínů. Akrylové inkousty je také možné míchat s vodou, ale po zaschnutí se stávají vodě odolné.
Nabízejí se v mnoha barvách, které lze spolu míchat pro vytvoření dalších barevných variací.

Vodě odolné inkousty


Vyrábějí se na bázi šelaku z rozpustných barev a po zaschnutí jsou vodě odolné.
Jsou hustší než inkousty, které se ve vodě rozpouštějí, zasychají do lehce lesklého povrchu a jsou vhodné k velice precizním kresbám. Tyto inkousty ovšem rychle houstnou a štětce i pera použité při práci s nimi je potřeba důkladně očistit (nedoporučují se jako náplň do plnících nebo trubičkových per!). Inkousty na akrylové bázi jsou rovněž vodě odolné a na rozdíl od šelakových inkoustových výtažků (s nimiž se akrylové nemají míchat) světelně stálé.

Inkousty rozpustné ve vodě


Inkousty rozpustné ve vodě neobsahují šelak. Pokud se po zaschnutí dostanou do styku s vodou, změknou a jejich barevný tón bude světlejší


Pronikají do papíru hlouběji než vodě odolné inkousty a po zaschnutí je jejich povrch spíš matnější. S oblibou jsou používány jako barevný vrchní nátěr kreseb vodě odolnými inkousty.

Tekuté akrylové inkousty a akvarelové barvy


Tekuté akrylové inkousty jsou po zaschnutí vodě odolné a většina standardních barev má světelnou stálost. Nanášejí se stejně jako inkousty na šelakové bázi a nemají se s nimi ani míchat.Tekuté akvarelové barvy se nabízejí v mnoha barvách. Po čase však vlivem slunečního světla blednou, stejně jako běžné akvarelové barvy.

Bambusová a rákosová pera


Bambusová pera se řežou z krátkých kousků bambusu. Jsou různě silná a některá jsou seříznuta tak, že mají na každém konci jiný profil. Bambusová špička poskytuje konzistentní linii poněkud hrubší, nepravidelné textury, hodí se proto k rázným tahům.
Rákosová pera mají mnohem ohebnější špičku.

Namáčecí pera



Násadky per s vyměnitelnými hroty se vyrábějí ze dřeva nebo umělé hmoty. Existuje celá řada velikostí a tvarů, proto je dobré vyzkoušet, které z nich příjemně sedne do ruky.Také vyjímatelná perka se nabízejí v širokém výběru.
Pokud se stane, že na perku nechce držet inkoust, potřete ho lehce slinami.

Brka



Brka lze snadno vyrobit z dlouhých letek labutí, hus nebo krocanů, když nějaké naleznete. Jsou křehčí než bambusová pera a jejich hrot se musí při častém používání stále znovu seřezávat.

You Might Also Like

0 komentářů

DĚKUJEME

...chtěla bych Vám jménem celého týmu Kreativníku poděkovat za návštěvu našich stránek, těšíme se na Vás příště...

NAPIŠTE NÁM

Zanechte nám komentář na stránkách na FB nebo Google +. Těšíme se na Vaše postřehy a nápady!