Do skicáku

Kresba odstupňováním tónu

17:45:00

Stejně jako vzniklá kresba liniemi, může se kreslit i odstupňováním tónů.

Tónování uhlem




Zde jsou vilnými tahy uhlu naskicovány stromy v zimní krajině pod tmavou oblohou. Pro zachycení pustoty krajiny i difúzních světelných poměrů byl uhel na obloze roztírán prstem.

Tónování štětcem a inkoustem


Štětcem a naředěným inkoustem lze rychle a jednoduše vyjádřit odstupňování tónu. Na pohledu z okna je zřejmé, jak při použití této techniky záleží víc na gradaci tónu než na detailech.


"Kreslení" útržky papíru


1. Zde výtvarník vytónoval pauzovací papír šrafováním tužkou v pěti různých odstínech a uhlem v nejtmavším odstínu. Jako základ použil tužkou nakreslený portrét, ve kterém vyjádřil různé odstíny ploch nalepováním útržků pauzovacího papíru.


2. Tenký papír je k této práci vhodný, protože se z něho dají dobře vytrhávat požadované tvary. Jde to nejen rychleji než stříhání nůžkami, ale výsledek vzbuzuje dojem volné kresby.


3. Po vyplnění velkých ploch už jen doplňuje malé kousky papíru ve středních hodnotách odstínu a vytváří tím rysy obličeje.




4. V konečné fázi se umělci zdálo, že je stín na lícních kostech příliš tmavý a dodatečně ho korigoval vrstvou transparentního pauzovacího papíru. Hotová koláž je živou a pozoruhodně přesnou studií tvarů.

You Might Also Like

0 komentářů

DĚKUJEME

...chtěla bych Vám jménem celého týmu Kreativníku poděkovat za návštěvu našich stránek, těšíme se na Vás příště...

NAPIŠTE NÁM

Zanechte nám komentář na stránkách na FB nebo Google +. Těšíme se na Vaše postřehy a nápady!